02.09.2024 – návrh obecně závazné vyhlášky, kterou se stanoví místní koeficienty daně z nemovitosti

Vážení obyvatelé obce Doubice,

nad rámec zákonných povinností zveřejňujeme návrh znění nové vyhlášky, kterou se uvedou do souladu s novelizovaným zákonem místní koeficienty daně z nemovitosti.

Změny ve vyhlášce jsou takové, že žádným způsobem nezmění výši dosud vybírané daně.

Původní úprava byla tato:

– základní sazba byla násobena základním koeficientem 2 a pro vybrané stavby (rekreační objekty, garáže, stavby zemědělské prvovýroby, stavby pro podnikání) byl stanoven koeficient 1,5 kterým se přenásobil výsledek prvního výpočtu (matematicky vyjádřeno: „sazba x 2“ pro stavby k trvalému bydlení ; „sazba x 2 x 1,5“ pro rekreační a podnikatelské stavby – z logiky věci vyplývá, že to byl koeficient 3 = 2×1,5)

Nová úprava je takováto:

– základní sazba bude násobena základním koeficientem 2 pro stavby k trvalému bydlení a jelikož dle novely zákona už se mezi sebou koeficienty nenásobí je třeba nastavit nový (další) základní  koeficient 3 pro vybrané stavby (rekreační, garáže, podnikatelské objekty atp.). Výše daně se v podstatě nijak nezmění, jen je třeba uvést vyhlášku do souladu se zákonem.

Tato obecně závazná vyhláška bude schvalována dne 23.09.2024 na 19. zasedání ZO Doubice. Pokud máte nějaké připomínky či dotazy neváhejte se ozvat na mejl či telefon, vše rádi vysvětlíme.

Jan Drozd 

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com